shadow

Gezond afvallen met keto

Ben jij die corona kilo’s ook beu? Dan is het tijd om af te vallen. Misschien heb je al geprobeerd om af te vallen, maar niks werkt. Dan kan een keto dieet een goede uitkomst voor jou zijn. Waarom? Keto is één van de meeste effectieve manieren om af te vallen. Hoe het werkt, dat lees je hier!

Energie uit vetten

Het keto dieet is erg effectief, omdat je lichaam over gaat naar vetverbranding binnen dit dieet. Normaal gesproken haal je jouw energie uit koolhydraten en suikers. Een keto dieet is een koolhydraatarm dieet. Dit betekent dat je tussen de 20 en 100 gram koolhydraten per dag eet. Dat is niet veel en veel voedingsmiddelen kan je dan ook niet eten. Denk aan brood of aardappelen. Omdat je weinig koolhydraten eet, kan jouw lichaam geen energie halen uit koolhydraten en suikers. Je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe energiebron: vetten. Je lichaam gaat in ketose, een metabolische toestand waarin je lichaam vet verbrand.

Hoe werkt een keto dieet?

Een keto dieet klinkt heel moeilijk, maar het is erg simpel. Je berekent jouw totale caloriebehoefte en eet 70-75% van die calorieën aan vetten, 20-25% aan eiwitten en 2-5% aan koolhydraten. Heb jij geen zin om moeilijke berekeningen te maken? Gelukkig kun je hiervoor een keto calculator gebruiken. Zo weet je precies hoeveel je moet eten om af te vallen. Het doel van een keto dieet is afvallen en dat gebeurt, doordat je in ketose komt. Maar hoe weet je of je in ketose bent? Je kunt dit checken door een keto test te gebruiken. Bij het vetverbranding proces komen ketonen vrij, deze meet je met een test. Als er ketonen in je urine aanwezig zijn, zit je in ketose!

Is een keto dieet wat voor mij?

Elke persoon is anders, daarom werkt ook niet alles voor iedereen. Of een keto dieet goed bij jouw past, dat weet alleen jij. Toch kunnen we wel enkele dingen op een rijtje zetten voor je waarom keto een goede keuze is:

  • Je krijgt een verzadigd gevoel en hebt minder honger
  • Je hoeft jezelf niet uit te hongeren
  • Keto kan ook vegetarisch en vegan
  • Je kunt snel afvallen met keto

Misschien denk je nu ook wel, maarja ik hou van brood dus ik ga niet keto. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel keto brood recepten die net zo lekker zijn als normaal brood. Zorg er wel voor dat je een voedingsdeskundige of een arts raadpleegt, voordat je meteen keto gaat. Met name als je gezondheidsproblemen hebt of zwanger bent is het verstandig om te overleggen.