shadow

Hoe ga je om met de dood: 3 tips tegen rouwverwerking

Een van de dingen die het meeste pijn doet in het leven, is omgaan met de dood. Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Of de overleden persoon nou jong of oud is, dat maakt voor het verdriet niet uit. Afscheid nemen doet pijn en zal ook altijd pijn blijven doen. De tijd nemen om te rouwen is erg belangrijk. Het is goed om stil te staan bij wat het gemis met je doet. Doe je dat niet, komt de klap vaak later pas. Hoe ga je om met rouwverwerking?

Praten

Hoe cliché en afgezaagd het ook klinkt, praten is het beste medicijn tegen rouw. Of dat met vrienden, familie of een professioneel persoon is zoals een psycholoog, dat maakt niet uit. Praat met zoveel mogelijk mensen en vertel ze allemaal wat je bezighoudt en waar je mee zit. Als je praat, ben je het kwijt en lucht het op. Anderen kunnen dan met tips komen zodat jij beter met je verdriet kan omgaan. Mocht blijken dat het verdriet erg diep zit, schroom dan niet om hulp te zoeken bij je huisarts of een psycholoog.

Afleiding

In je eentje op de bank of in bed gaan zitten kniezen en jezelf kwellen met herinneringen aan de overleden persoon lost niks op. Als je af en toe de behoefte voelt aan zo’n dag, moet je dat zeker doen, zolang het maar niet het overgrote deel van de tijd is. Daar wordt niemand gelukkig van. Het is belangrijk dat je bezig bent en blijft. Ga leuke dingen doen, ook al voelt dat in het begin misschien wat tegenstrijdig. Je zult merken dat het je echt goed doet en dat je je gedachten even ergens anders op kan richten.

Neem de tijd

Uiteindelijk heelt tijd alle wonden, maar die tijd moet je jezelf wel geven en gunnen. Afhankelijk van hoe dicht de persoon die overleden is bij je stond, is het helemaal niet gek om een tijdje niet aan het werk te gaan. Als je behoefte hebt aan rust, moet je die zeker nemen. Sta stil bij het verdriet en bij de emoties die het veroorzaakt. Uiteindelijk zul je merken dat na verloop van tijd de pijn en het gemis minder worden en dat je een manier vindt om ermee om te gaan.

Heb je zelf te maken gehad met een overlijdensgeval en heb je uitvaartzorg in Nieuwegein nodig? Neem gauw een kijkje op de website.