shadow

Hoe introduceer je een nieuwe medewerker op een leuke manier

Een nieuwe medewerker verwelkomen op de werkvloer kan zenuwslopend zijn. Niet alleen voor de nieuwe medewerker, maar ook voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het inwerkprogramma. Maar het introduceren van een nieuwe medewerker hoeft geen saaie en serieuze aangelegenheid te zijn. Het kan zelfs leuk zijn! In deze blog delen we enkele tips om een nieuwe medewerker op een grappige manier te verwelkomen, met behulp van een goed inwerkprogramma en communicatie middelen.

Het inwerkprogramma: meer dan alleen een saaie presentatie

Een gestructureerd inwerkprogramma is belangrijk, maar dat betekent niet dat het saai moet zijn. Vergeet de lange, monotone presentaties en saaie documenten vol tekst.
Maak het inwerkprogramma interessanter door bijvoorbeeld gebruik te maken van interactieve spelletjes. Gebruik een schatkaart om de verschillende afdelingen te ontdekken of laat de nieuwe medewerker een quiz invullen over het bedrijf en de collega’s.

Communicatie middelen: meer dan alleen een e-mail

E-mail is niet het enige communicatiemiddel. Maak gebruik van andere communicatie middelen om de nieuwe medewerker betrokken te houden en hen te laten voelen dat ze erbij horen. Stuur een grappige meme via WhatsApp om de nieuwe medewerker te laten lachen of organiseer een virtuele koffiepauze via Zoom om hen beter te leren kennen. Zorg dat de nieuwe medewerker het gevoel heeft dat hij/zij deel uitmaakt van het team, ook als iedereen op afstand werkt.

Maak het persoonlijk

Een persoonlijke touch kan veel verschil maken bij het verwelkomen van een nieuwe medewerker. Laat het hele team een korte video opnemen om zichzelf voor te stellen en om de nieuwe medewerker welkom te heten. Of laat de nieuwe medewerker een foto van hun favoriete huisdier of hobby op hun bureau plaatsen. Zo voelen ze zich meer op hun gemak en zullen ze zich sneller thuis voelen op de werkvloer.

De humoristische noot

Humor is een geweldige manier om de spanning weg te nemen en het ijs te breken. Maak bijvoorbeeld een grappige video met een fictieve rondleiding door het bedrijf of maak een meme over de eerste werkdag. Het laat zien dat het bedrijf niet alleen serieus is, maar ook een leuke kant heeft.

Probeer creatief te zijn met je inwerkprogramma en communicatiemiddelen, en maak gebruik van humor om de nieuwe medewerker op zijn/haar gemak te stellen. Wie weet, misschien kan je zelfs een potje kantoorbingo organiseren of een wedstrijdje “wie kan het snelst de koffiezetapparaat bedienen” houden. Maar pas op, je wilt niet dat de nieuwe medewerker denkt dat ze zich hebben aangesloten bij een circustent in plaats van een kantoor.

Uiteindelijk gaat het erom dat je nieuwe medewerker zich welkom voelt, en dat je hen helpt om snel op hun gemak te zijn en te beginnen met het leveren van waardevol werk. Met de juiste mix van humor, creativiteit en effectieve communicatiemiddelen kan het introduceren van een nieuwe medewerker een leuk en positief onderdeel zijn van het bedrijfsleven. Dus, vergeet niet om te lachen, plezier te hebben en de nieuwe medewerker goed te introduceren!