shadow

Kraamzorg: wat is het precies?

Hoera, je bent zwanger! Gefeliciteerd! Op dit moment groeit er een nieuw leven in je buik. Na negen maanden komt hij of zij eruit als een compleet mensje. Je kunt je voorstellen dat dat een grote aanslag is op het vrouwelijk lichaam, een zwangerschap. Er verandert ontzettend veel. Je buik groeit, je borsten groeien en je hormoonhuishouding is in de war. Uiteindelijk heeft dat allemaal maar een doel: je kindje gezond en veilig op de wereld zetten. Na de bevalling begint er een heftige tijd met je pasgeboren baby. Gelukkig heeft in Nederland iedereen recht op kraamzorg. Wat is kraamzorg precies?

Doel

Het doel van de kraamzorg is om jou te begeleiden en te adviseren. Een kraamverzorger heeft als doel dat jij je kindje zelfstandig kan verzorgen en je dagelijkse bezigheden weer kan oppakken. In de praktijk betekent dit dat je gemiddeld zeven dagen na de bevalling een aantal uur per dag een kraamverzorger in huis hebt. Dit beroep wordt voornamelijk door vrouwen uitgeoefend. Zij is er voor jou en je baby. Vooral als het je eerste kindje is komt er veel op je af. De kraamverzorgster kan je ondersteunen bij het zorgen hiervoor.

Wat doet een kraamverzorger?

Het doel van een kraamverzorger is hierboven al uitgelegd. In de praktijk betekent dit dat zij zowel de mama als de baby in de gaten houdt. Bij de moeder controleert ze of de hechtingen goed genezen en dat ze genoeg rust pakt om te herstellen van de bevalling. Om de moeder zoveel mogelijk rust te kunnen geven, doet de kraamverzorgster ook lichte huishoudelijke taken. Denk hierbij aan een was draaien of stofzuigen. Op die manier garandeert dat ook een schone en veilige leefomgeving voor moeder en kind. Een kraamverzorgster houdt ook de baby in de gaten. Regelmatig wordt de baby getemperatuurd en kijkt ze of de baby wel goed drinkt. Ook kan ze de nieuwe ouders leren hoe je voor de baby zorgt, bijvoorbeeld door te laten zien hoe je je baby het beste in bad kan doen. De taken van een kraamverzorgster zijn dus erg uiteenlopend.

Ben je zwanger, ben je nog op zoek naar een kraamhulp en woon je in de omgeving van Nijmegen? Kijk dan eens op kraamverzorging Nijmegen.