shadow

Mondkapjes voor in de horeca nu ook een feit

Mondkapjes waren voorheen alleen in het openbaar vervoer en in de taxi verplicht, maar met de nieuwe aangescherpte richtlijnen wordt het dragen van mondkapjes voor in de horecanu ook dringend geadviseerd. Het is nog niet verplicht gesteld, maar het advies is er niet zomaar en je doet er goed aan om hier toch rekening mee te houden. Horeca eigenaren moeten investeren in kapjes voor het personeel en horeca klanten doen nu ook een mondkapje op, zelfs op het terras. Gelukkig is het niet nodig om dit mondkapje altijd te dragen. Maar wat zijn de regels voor mondkapjes voor in de horeca nu precies?

Welke mondkapjes voor in de horeca?

Allereerst is het goed om na te denken over het soort mondkapjes die je voor in de horeca wilt gaan gebruiken. En je weet dan al dat dit niet-medische mondkapjes moeten zijn. De voorraad voor het medische personeel mag niet op het spel worden gezet. In de horeca zal niet iedereen een mondkapje dragen, dus dat betekent dat het virus nog steeds de lucht in kan worden gebracht. Daarnaast zal je, zoals je beneden kunt zien, het kapje regelmatig op en af moeten zetten. Stoffen mondkapjes met een filter zijn meerdere malen te gebruiken en houden ook het virus dat zich in de lucht bevindt tegen. Dit zijn dus ideale mondkapjes voor in de horeca, zowel voor klanten als voor medewerkers.

Wat zijn de regels?

Wat betreft het gebruik van mondkapjes voor in de horeca worden een aantal regels gehanteerd. Allereerst moet je het verschil maken tussen binnenruimtes waar je op een vaste plek zit en binnenruimtes waar je rondloopt. Het restaurant is een voorbeeld van een binnenruimte waar je veel op je eigen plek zit en dat geldt voor de meeste horecagelegenheden. Het goede nieuws is hier dat je je mondkapje niet altijd op hoeft te doen. Als je op je plek zit houd je 1,5 meter afstand en mag je je mondkapje voor in de horeca af doen. Sta je op om naar het toilet te gaan, om af te rekenen of om te bestellen, bijvoorbeeld, dan doe je je mondkapje op. Zit je weer op je plaats, dan doe je hem weer af. De 1,5 meter afstand houden regel geldt overigens altijd, ongeacht of je een mondkapje draagt of niet.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Mondkapjes voor in de horeca zullen door deze regels dus een grote plek innemen in het sociale leven in Nederland. Je zult moeten reserveren, je kunt niet langer dan tot 21.00 blijven en je mag niet afspreken met meer dan 4 personen tegelijkertijd. Ook zal het kunnen zijn dat je een gezondheidscheck krijgt voordat je naar binnen gaat. Het is misschien allemaal wat lastiger en wat beperkter, maar het is wel belangrijk dat je de regels en ook het dringende advies van de overheid opvolgt. Zo bescherm je jezelf en ook anderen tegen besmetting en blijft het mogelijk om horecagelegenheden te bezoeken.