shadow

Neurofeedback als reset voor je brein

Heb je wel eens van neurofeedback gehoord? Je weet wellicht dat het met je hersenen te maken heeft, maar wat houdt dit nu precies in? Neurofeedback is een methode gericht op het verbeteren van je mentale en fysieke gesteldheid. Door middel van het meten en uitzenden van frequenties, wordt er gewenste hersenactiviteit geconditioneerd. Onze hersenen zijn gevoelig voor het ontvangen van beloningen. Wanneer gedrag consequent beloond wordt, zorgt ons brein dat dit gedrag vaker vertoond zal worden. Dit wordt ook wel operante conditionering genoemd en is een bekend fenomeen binnen de psychologie. In eerste instantie is deze manier van conditionering vooral onderzocht bij honden en katten in de jaren ’60. Sindsdien is er ook veel onderzoek gedaan bij mensen met psychische problemen en is neurofeedback effectief bewezen bij de behandeling van psychische aandoeningen.

Hoe werkt neurofeedback?

De manier van behandelen hangt af van de soort klachten die aangepakt worden. Tijdens een intake wordt er vastgesteld op welke hersenactiviteit er gericht wordt. Door middel van het bevestigen van elektroden wordt de hersenactiviteit gemeten. Deze worden op locaties van het hoofd geplaatst die het meest relevant zijn. Met speciale neurofeedback software wordt er door middel van beeld en geluid feedback gegeven over de vertoonde frequenties van het brein. Zo worden afwijkende frequenties verminderd door het belonen van gewenste frequenties. Telkens wanneer er een vermindering van een afwijkende hersenactiviteit plaatsvindt, krijgen de hersenen een signaal waardoor er deze vermindering gestimuleerd wordt. Op deze manier wordt het brein als het ware getraind om gewenst gedrag te vertonen.

Hoe verloopt een neurofeedback sessie?

Aangezien neurofeedback vooral onbewust gebeurt, merk je zelf niet veel van de processen die plaatsvinden. Tijdens een sessie neem je plaats in een stoel, kijk je naar een scherm en luister je naar geluidssignalen. De meeste mensen ervaren weinig controle over de neurofeedback tijdens het leerproces, maar dat betekent niet dat de sessie niet effectief is. Wat wel belangrijk is, is dat je goed uitgerust bent op fysiek en mentaal vlak, zodat de neurofeedback zo veel mogelijk zijn werk kan doen. Op deze manier is er voldoende rust en ruimte om positieve veranderingen te bewerkstelligen.

Hoeveel sessies heb je nodig?

Hoeveel neurofeedback sessies nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken, verschilt per persoon. Over het algemeen zijn er gemiddeld tussen de 20 en 40 sessies nodig. Een sessie duurt 45 minuten per keer en vindt twee keer per week plaats. Na 15 sessies vindt er een evaluatie plaats, zodat de voortgang besproken kan worden. Bij verbetering van de klachten, zal de behandeling worden voortgezet.

Voor wie is neurofeedback geschikt?

Neurofeedback is voor een brede groep individuen geschikt. Zelfs kinderen kunnen baat hebben bij neurofeedback. De therapeut brengt jouw klachten in kaart, zodat vastgesteld kan worden of neurofeedback een passende behandeling is. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je in staat bent om stil in een stoel te blijven zitten en de ogen open te houden. Op deze manier kan de hersenactiviteit gemeten worden, zodat de neurofeedback door middel van beeld en geluid gegeven kan worden.