shadow

Positief omgaan met de ziekte van Parkinson: onze tips

omgaan met de ziekte van Parkinson

Het is nooit leuk om te horen dat je de ziekte van Parkinson hebt, maar het is goed om te bedenken dat er nog zoveel mogelijkheden zijn. Het leven gaat gewoon door en door je goed in te lezen over de ziekte krijg je veel informatie die jij kunt toepassen om je leven makkelijker te maken. Ga dus informatie niet uit de weg, maar zoek het gericht op. Lees je in en zoek andere mensen met de ziekte van Parkinson. Hoe meer je weet, hoe beter je ermee op leer te gaan. Zo vind je bijvoorbeeld meer over het verloop op VerderMetParkinson.nl, samen met andere nuttige informatie. Het is belangrijk om positief te blijven na het horen van de diagnose. Probeer, wanneer je dit kunt opbrengen, alles met humor te benaderen. Ga dagelijkse handelingen niet uit de weg en sluit je ook niet af van de mensen om je heen.

Doe gewoon wat je altijd hebt gedaan

Het is belangrijk dat je blijft doen wat je altijd doet, waar dat mogelijk is. Hier kun je gebruik maken van handige hulpmiddelen. Zo kun je kiezen voor een rolstoel of kun je manieren vinden om te blijven doen wat je leuk vindt. Ga bijvoorbeeld een etentje in een restaurant niet uit de weg, omdat je bang bent om het bestek te laten vallen. Zoek naar een oplossing. Kijk bijvoorbeeld waar ze gerechten hebben die je met je handen kunt eten. Kijk goed naar hoe jij je voelt en wat voor jou op dat moment belangrijk vindt. Ben je moe en heb je even geen energie voor andere mensen? Zeg dan ‘nee’ en kies voor jezelf. Wanneer je je weer energiek voelt kun je tijd vrijmaken voor de mensen om je heen.

Maak een overzichtelijke planning voor jezelf

Met de ziekte van Parkinson kunnen alledaagse activiteiten lastiger worden waardoor ze ook meer tijd in beslag nemen. Zorg er dan voor dat je hier uitgebreid de tijd voor neemt. Als je afspraken hebt of ergens moet zijn, is het handig om een planning voor jezelf te maken. Hierbij reken je extra tijd voor het bereiden en eten van je maaltijd. Sommige medicijnen werken op een bepaald tijdstip het beste. Ook hier kun je jouw activiteiten omheen plannen. Op Verder Met Parkinson vind je andere handige tips die je dagelijks kunt toepassen.