shadow

Tandimplantaat – professioneel vullen van een ‘lege’ plek in de rij

Het zal je maar overkomen. Mis je ineens een of meerdere tanden. Dat eet niet prettig, spreekt vaak wat raar en je lach is niet meer om aan te zien. Dé oplossing is dan om een tandimplantaat te nemen. Een implantaat is een kunstwortel die door de kaakchirurg in een van je kaken wordt gezet. Dat implantaat is dan de vervanging van de natuurlijke tandwortel. Het lijkt op een schroefje van het materiaal zikonium of titanium. Beide materialen lenen zich goed voor hechting in het lichaam. Het kaakbot hecht zich er ook goed aan. Na het plaatsen van een implantaat is het wachten geblazen. Pas nadat alles in je mond geheeld is (enkele maanden), kan er een kroon of een brug op het implantaat worden gezet.

Meer dan een kroon zetten

Een tandimplantaat is iets ingewikkelder dan een kroon zetten. Er komt een kaakchirurg bij aan te pas. De kosten tikken dan ook meer aan dan bij een kroon. Maar zijn niet voor iedereen gelijk. Het kan zijn dat jouw kaakbot een extra behandeling nodig heeft en daar hangt dan ook een groter prijskaartje aan vast. Soms is er onvoldoende kaakbot aanwezig voor het implantaat. Dan moet er kunstbot bij worden gemaakt. De implantaatkosten lopen op bij versleten kaken.

Wordt een tandimplantaat vergoed?

Wie een implantaat wenst, krijgt alleen mogelijk recht op vergoeding na toestemming van de verzekeraar. Bovendien dien je dan ook in bijna alle gevallen een aanvullende verzekering te hebben. Soms is het dan ook verstandig om eerst van zorgverzekeraar te wisselen en de juiste aanvullende verzekering af te sluiten. Om pas daarna je recht op implantaten vergoeding te claimen.

De tijd tussen plaatsen van tandimplantaat en zetten van tand

Zoals net al gezegd kan het herstel bij een implantaat enkele maanden duren. Die termijn loopt eigenlijk van zes weken tot liefst zes maanden. Dat grote verschil heeft te maken met de aard van het implantaat. Ben je een enkele tand kwijt en heb je een gezonde kaak waar die tand net uit is geraakt? Dan is het plaatsen van een implantaat niet moeilijk en gaat het herstel snel. Maar diverse tandimplantaten plaatsen in een kaak waar tanden al jaren uit zijn verdwenen, dat is andere kost. Is de kwaliteit van het kaakbot ook nog slecht, dan wachten soms aanvullende operaties. Het herstel zal dan veel langer duren. Ook de boven- of onderkaak speelt mee in het herstel. Dat komt omdat beide niet gelijke van botstructuur zijn. De onderkaak is veel dichter qua structuur en dat betekent dat die na het plaatsen van een tandimplantaat sneller heelt. Natuurlijk hoef je tijdens het genezingsproces niet zonder een tand of tanden de tandartsstoel weer te verlaten. Er kan een tijdelijke oplossing worden geplaatst.

Een uur in de stoel voor tien jaar een volle lach

Veel mensen kijken op tegen de behandeling die het plaatsen van een implantaat vergt. Een gespecialiseerde kliniek zoals de Tandkliniek heeft dit werkje eigenlijk al in een uurtje voor elkaar. En mochten er tijdens de behandeling een paar extra ingreepjes nodig zijn, dan worden die bijna altijd meteen meegenomen. Niets heeft het eeuwige leven, ook een implantaat niet. Ga er echter wel van uit dat zo’n tandimplantaat wel tien jaar meegaat.