shadow

Vanaf 1 december is een mondkapje verplicht

Per 1 december 2020 moeten Nederlanders verplicht een mondkapje dragen. Dit geldt voor iedereen vanaf 13 jaar in openbare ruimtes. Wie dit niet doet kan een boete krijgen van €95,00. Het is nog onduidelijk in hoeverre hierop gehandhaafd wordt. Met de mondkapjesplicht hoopt de overheid het coronavirus in Nederland verder in te dammen.

Welk mondkapje moet ik dan dragen?

Er is een enorm aanbod met mondkapjes. Als je kijkt bij drogisterijen als Kruidvat of Trekpleister of bij supermarkten als Albert Heijn en Jumbo dan zie je veel aanbod. Het ligt tegenwoordig zelfs bij bouwmarkten en andere non-food winkels. Over het algemeen dragen Nederlanders niet-medische mondmaskers. En dat is ook prima. Deze voldoen niet aan allerlei strenge eisen, maar ze zijn wel voldoende volgens de wetgeving.

Verschil medisch en niet-medische maskers

Medische mondkapjes zijn bedoeld voor de zorg. Deze goedkope FFP-maskers of chirurgische mondkapjes zijn dus niet bedoeld voor particulier gebruik in openbare ruimtes. De medische maskers voldoen aan strenge eisen en beschermen ook de drager van het masker voor virussen zoals COVID-19. Niet-medische mondkapjes verkleinen alleen de kans dat jij iemand anders besmet met het virus. Wanneer iedereen dus een niet-medisch masker draagt kunnen we samen het coronavirus terugdringen.

Schijnveiligheid?

Kritiek op mondkapjes is dat deze een soort van schijnveiligheid veroorzaken. Mensen denken dat ze met een masker op niet meer kwetsbaar zijn en zijn minder voorzichtig, zo zeggen tegenstanders. Aan de andere kant hoor je het argument dat een mondkapje juist een belangrijke signalerende functie heeft en ons ook de hele dag aan het virus herinnerd. Echt goed wetenschappelijk onderzoek is er helaas nog niet. We moeten het dan ook doen met de visies van verschillende experts.

Wat moet een mondkapje kosten? Mondkapjes zijn niet duur. De wegwerpmaskers heb je al vanaf zo’n €0,10 tot €0,15 per masker. Hoe groter je koopt, des te kleiner de prijs per masker. Je kunt ook kiezen voor een herbruikbaar katoenen masker. Deze zijn er vanaf zo’n €2,50 tot €5,00 per masker. Je kunt ze wassen op 60 graden en dus veel vaker dan 1 keer dragen. Op de lange termijn is dit een goedkope en en duurzame manier. Nog weer een andere manier is zelf je masker maken. Op het internet vind je verschillende patronen en materialen die je kunt gebruiken.