shadow

Wat is een autoclaaf en waarom zijn ze belangrijk?

Misschien heb je er nog nooit van gehoord: een autoclaaf. Wat is dat precies? Een autoclaaf is een stoomsterilisator. Nu denk je misschien, wat is daar nou zo belangrijk aan? Heel veel! Een autoclaaf zorgt ervoor dat allerlei voorwerpen goed gesteriliseerd zijn.

Wat is het precies?

Een autoclaaf is dus een stoomsterilisator. Dit apparaat gebruikt hete stoom om voorwerpen compleet te reinigen van bacteriën en dergelijken. Een autoclaaf gebruikt een voor- en een navacuüm. Dit zorgt ervoor dat er geen luchtbellen aanwezig zijn, waar bacteriën zich potentieel kunnen insluiten. Een autoclaaf kan allerlei soorten instrumenten steriliseren, zelfs holle instrumenten. Wel is het belangrijk dat je kijkt naar de verschillende klasse autoclaven:

  • Klasse S (laagste klasse)
  • Klasse N (middelste klasse)
  • Klasse B (hoogste klasse)

Als je holle instrumenten wilt steriliseren dan is een B klasse autoclaaf het beste. De lagere klasse autoclaven maken namelijk niet gebruik van een voor- én navacuüm, waardoor holle instrumenten minder goed gesteriliseerd worden.

Waarom een autoclaaf?

Een autoclaaf is vaak verplicht in bepaalde praktijken. Dit in verband met de hygiëne binnen de praktijk. Veel (herbruikbare) instrumenten moeten gesteriliseerd worden, voordat deze gebruikt kunnen worden. Een tandarts herbruikt veel van de instrumenten. Hierbij is het belangrijk dat deze vrij is van vuil en bacteriën van vorige patiënten. Anders worden andere patiënten of werknemers mogelijk besmet. Het is dus belangrijk om een autoclaaf in jouw praktijk te hebben.

Verschillende soorten praktijken hebben baat bij een autoclaaf. Denk aan een tattooshop. Bij het zetten van een tattoo is er een naald die continu door de huid prikt. Als dit niet goed wordt gereinigd, kan dit zorgen voor infecties. Naast een autoclaaf is het goed om een ultrasoonreiniger te hebben. Een autoclaaf steriliseert wel, maar als er viezigheid op de instrumenten zit, zal dit niet verwijderd worden. Daarom is het van belang om voordat je een autoclaaf gebruikt, eerst de voorwerpen te reinigen.

Is een autoclaaf verplicht?

In medische sectoren is het verplicht om een autoclaaf te gebruiken voor het steriliseren van instrumenten. Dit in verband met de veiligheid van patiënten en medewerkers. In sommige branches is het niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Voor dierenartsen is het bijvoorbeeld (nog) niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd om een autoclaaf te gebruiken.

Autoclaven zijn dus belangrijke apparaten om de hygiëne in verschillende sectoren te waarborgen. Zo zorgen ze ervoor dat (medische) instrumenten op een veilige manier opnieuw gebruikt kunnen worden.