shadow

Ziekteverzuim op het werk terugdringen

Ziekteverzuim kan aanzienlijke problemen veroorzaken voor een bedrijf. Het mag niet worden verward met afwezigheden die van tevoren zijn afgesproken, zoals vrije dagen, of vakanties.

Het ziekteverzuim van een werknemer kan verschillende oorzaken hebben, zoals ziekte, letsel, pesterijen of intimidatie, persoonlijke problemen, geestelijke gezondheidsproblemen, stress en een gebrek aan motivatie. Elk van deze factoren zullen we later in dit artikel nader bekijken.

Hoe beïnvloedt ziekteverzuim de werkplek?

De gevolgen van ziekteverzuim zijn merkbaar op de hele werkplek en worden ervaren door het bedrijf als geheel, de werknemer, hun collega’s en ook hun gezinsleden.

Afwezigheid op het werk beïnvloedt uw bedrijf

Terwijl belangrijke leden van uw team afwezig zijn, kunnen de productiviteitsniveaus en de normen van de klantenservice dalen omdat uw bedrijf moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Afhankelijk van de duur van de afwezigheid en het soort bedrijf dat u runt, kan het ook zijn dat u vervangend personeel moet zoeken om in te vallen, wat een extra financiële last met zich meebrengt.

Afwezigheid op het werk beïnvloedt andere teamleden

Veel van uw andere personeelsleden moeten misschien het werk van twee mensen doen in plaats van alleen hun eigen werk, of zelfs overwerken om eventuele verliezen te compenseren. Dit heeft invloed op hoe zij over hun collega’s denken en kan leiden tot wrok en spanningen op de werkplek.

Afwezigheid op het werk beïnvloedt uw werknemers

Het spreekt voor zich dat de afwezigheid van uw werknemer ook gevolgen heeft voor uw werknemers. Als hij of zij niet aan het werk is, lijdt hij of zij onder inkomensverlies, meer stress, verhoogde druk bij terugkeer en vaak een achterstand in het werk die hij of zij bij terugkeer moet wegwerken.

Dit heeft ook gevolgen voor de gezinsleden van de werknemer, aangezien het extra druk, stress en financiële druk toevoegt aan het gezinsleven.

Hoe kan verzuim op het werk worden teruggedrongen?

Aan veel van de redenen voor ziekteverzuim kan niets worden gedaan en het zou onredelijk zijn om van een werknemer te verwachten dat hij op het werk aanwezig is.

Toch zijn er veel manieren om een sterker team op te bouwen, de bedrijfsmoraal te verbeteren en tegelijkertijd te zorgen voor preventie van ziekteverzuim.

1. Maak een duidelijk aanwezigheidsbeleid

Zorg voor een duidelijk aanwezigheidsbeleid waarin wordt uitgelegd hoe een werknemer zijn of haar afwezigheid moet melden, welke procedures er gelden voor ongeoorloofde of buitensporige afwezigheid en hoe deze zal worden geregistreerd. U moet ook duidelijk aangeven hoe u zult reageren op herhaalde afwezigheid en wat er zal gebeuren.

Veel bedrijven kiezen ervoor dit op te nemen als onderdeel van een arbeidscontract, zodat het kan worden besproken en ondertekend. Zodra dit contract is opgesteld, moet u het als richtsnoer gebruiken en de daarin vervatte regels naleven.

2. Creëer een welzijnsprogramma voor werknemers

Als je zorgt voor de mentale en fysieke gezondheid van je werknemers, help je hen niet alleen om fit en gezond te blijven. Ze zullen ook het gevoel hebben dat het bedrijf waarvoor ze werken echt om hun welzijn geeft, waardoor de loyaliteit van het bedrijf toeneemt, de productiviteit stijgt en het ziekteverzuim daalt.

Hoewel u enige financiële investeringen moet doen om dit effectief te laten zijn, zult u uiteindelijk geld besparen als resultaat.

Begin met uw werknemers te vragen waar ze ondersteuning bij nodig hebben voordat u uw welzijnsplan opstelt, zodat u aan hun behoeften kunt voldoen.

Zorg er ook voor dat u nadenkt over manieren om hen te helpen met hun mentale gezondheid, evenals met hun fysieke gezondheid, aangezien dit een aanzienlijk verschil kan maken voor uw personeelsbestand als geheel.

3. Verminder werkgerelateerde stress

Een van de eenvoudigste manieren om stress op het werk te verminderen is uw personeel aan te moedigen regelmatig pauzes te nemen, inclusief een goede lunchpauze. Moedig hen aan om de hele dag actief te zijn in plaats van alleen maar achter hun bureau te zitten en geef hen ook een zekere mate van flexibiliteit in hun werkdag.

4. Houd werknemers gemotiveerd

Bedenk hoe u een positievere werkomgeving kunt creëren, zodat uw kantoor of werkplek een veel aangenamere plek wordt om te werken.

U kunt bijvoorbeeld een prestatiegerelateerde beloning instellen, zoals ‘Werknemer van de maand’, prestatieprikkels geven en mogelijkheden bieden voor extra training en persoonlijke ontwikkelingscursussen. Ook dit laat zien dat u om uw team geeft en zal hen gemotiveerd houden.

5. Bied uw medewerkers flexibele werktijden

Door uw werknemers waar mogelijk flexibelere werktijden aan te bieden, ondersteunt u werkende ouders en mensen met andere verantwoordelijkheden, zodat zij het beste uit uw bedrijf kunnen blijven halen zonder dat ze daarvoor hoeven op te offeren.

Dit kan op zijn beurt stress verminderen, het moreel stimuleren en laten zien dat uw bedrijf vooruitstrevend is en zich kan aanpassen aan de behoeften van uw werknemers.

6. Bied ondersteuning

Een uitstekende supervisor, manager of bedrijfseigenaar maakt altijd tijd om zijn personeel te steunen bij de moeilijkheden die ze in hun leven ondervinden.

Of ze nu te kampen hebben met geestelijke gezondheidsproblemen, een sterfgeval of persoonlijke problemen, u moet hen de steun bieden die ze nodig hebben om de moeilijke tijden door te komen en weer aan het werk te gaan. 

Wilt u meer weten? DKP kan u helpen met ziekteverzuim gerelateerde zaken.